Koilonychie - "lžičkovité nehty"

Koilonychie nebo "lžíčkovité nehty" jsou nehty rostoucí směrem vzhůru. Takové nehty mohou mít několik příčin. Někdy jde o genetickou záležitost, ale může to také signalizovat zdravotní problém. Pokud Vás tento problém trápí, zde je několik kroků, které můžete zvážit:

1. Udržujte nehty krátké a správně zastřižené:

Pravidelně si nehty zastřihujte a snaž se je tvarovat tak, aby měly rovný okraj. Kratší nehty jsou méně náchylné k růstu vzhůru.

 

2. Používejte hydratační krémy a oleje:

Suché nehty mohou být více náchylné k deformacím. Používání hydratačního krému a nehtových olejů může zlepšit zdraví nehtů a kůžiček.

.
.
.
.

 

3. Vyhněte se častému namáčení rukou ve vodě:

Pokud ruce často namáčíte do vody nebo používáte čisticí prostředky, můžete si poškodit nehtovou ploténku. Používej rukavice při úklidu nebo mytí nádobí.

.
.
.
.

4. Zvažte změny ve stravě:

Nedostatek některých vitamínů a minerálů, zejména železa, může způsobit deformace nehtů. Zvažte doplnění železa, vitamínu B12, zinku nebo jiných látek, které podporují zdravý růst nehtů.

 

5. Zdravotní kontrola:

Pokud nehty začaly růst vzhůru náhle, nebo se to zhoršuje, je dobré navštívit lékaře. Někdy může růst nehtů vzhůru signalizovat zdravotní problém, jako je anémie, onemocnění štítné žlázy nebo nedostatek živin.

 

6. Kosmetická řešení:

Pokud Vás trápí vzhled nehtů, můžete vyzkoušet pravidelnou manikúru nebo úpravu nehtů gely či akryly. To Vám pomůže maskovat tvar nehtů a může dočasně upravit jejich růst.
Pokud máte pocit, že za tím může být nějaký zdravotní problém, doporučuji navštívit dermatologa nebo praktického lékaře, který Vám může poradit, zda není potřeba další léčba.